Η ομάδα ΔΕΟΣ της ΑΑΔΕ έφερε στο φως οργανωμένο μηχανισμό φοροδιαφυγής, με αριθμούς που ζαλίζουν. Εταιρείες του δικτύου χρησιμοποιούσαν αχυρανθρώπους για να αποφεύγουν φόρους και να εκδίδουν εικονικά τιμολόγια.
Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, στο κέντρο της δράσης βρίσκονταν τα δημοφιλέστερα νυχτερινά κέντρα της Θεσσαλονίκης. Η έρευνα παραμένει σε εξέλιξη, προκειμένου να διαπιστωθεί το πλήρες εύρος της απάτης.
Η επιχείρηση των «Ράμπο» της ΑΑΔΕ, με κωδική ονομασία «Αχυράνθρωποι», διήρκεσε δύο χρόνια. Σε πρώτη φάση ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής που πέρασε, όταν πραγματοποιήθηκαν 18 συλλήψεις.
Οι συνομιλίες, τα ακριβά SUV και τα ταξίδια
Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι η μέθοδος του κυκλώματος στη Θεσσαλονίκη έχει ταυτόσημα χαρακτηριστικά με την υπόθεση της γνωστής αλυσίδας «Το Χωριάτικο» στην Αθήνα. Ανάλογη εικόνα είχε και παλαιότερη υπόθεση αλυσίδας εστίασης, σουβλατζίδικων, που εξαρθρώθηκε στις αρχές του 2024.
Έχουν έρθει στο φως αρκετές συνομιλίες μεταξύ των εμπλεκομένων, οι οποίες τους εκθέτουν.
Ο Ι.Μ. απευθύνεται στον Ι.Κ. με «καλημέρα» και του λέει ότι κάνει έναρξη τον νέο αχυράνθρωπο με την πιτσαρία. Του ζητά να πιστοποιήσει την ταυτότητα στο gov wallet, για να μην χρειάζεται να κάνει βιντεοκλήσεις και «μ@». Του εξηγεί ότι δέχονται την ταυτότητα όταν είναι πιστοποιημένη.
Σε άλλη συνομιλία στο Viber, οι κατηγορούμενοι συζητούν για πρόβλημα που έχει εμφανιστεί.
Ο Ι.Κ. λέει «καλησπέρα και συγγνώμη» και ζητά να μην τη χρησιμοποιήσει, γιατί υπάρχει θέμα. Αναφέρει ότι θα μιλήσουν την επόμενη ημέρα και ότι θα του στείλει άλλον.
Ο Ι.Μ. απαντά ότι το πρωί της ίδιας ημέρας θα την έκανε και ότι τον πρόλαβε στο τσακ. Κλείνει με «ΟΚ».
Μήνες αργότερα, όπως προκύπτει από τη σχηματισθείσα δικογραφία, ο λογιστής του κυκλώματος έρχεται σε επαφή με τον δικηγόρο που έχει συλληφθεί, σχετικά με ακόμη έναν αχυράνθρωπο των επιχειρήσεων.
Ο Ι.Μ. λέει στον Ι.Κ. ότι ο Τ., που φέρεται ως αχυράνθρωπος, πρέπει να ανοίξει προσωπική εικόνα. Ζητά δύο πιστοποιημένα νούμερα, ώστε να δοθεί εκείνο που θα πάρουν για τη διαχείριση του i-banking. Θέλει να ενημερωθεί πριν ο Τ. μεταβεί στο κατάστημα, για να του κλείσει ραντεβού από το κατάστημα των Σερρών, όπου έχουν τον γνωστό.
Τι εντόπισαν οι έλεγχοι στα σπίτια
Το κατηγορητήριο αποτυπώνει, ως ένδειξη του τρόπου ζωής των εμπλεκομένων, πολυτελή ταξίδια ορισμένων εξ αυτών σε εξωτικούς προορισμούς. Τις σχετικές φωτογραφίες τις είχαν αναρτήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σε πολυτελείς βίλες ενός επιχειρηματία βρέθηκαν, κατά την επιχείρηση, όπλα, γεμιστήρες, ακριβά ρολόγια και χρηματικά ποσά.
Στην έφοδο στο σπίτι του δικηγόρου, ο οποίος φέρεται να χρησιμοποιούσε πλαστές εξουσιοδοτήσεις για να λαμβάνουν οι επιχειρήσεις άδειες από Δήμο, Πυροσβεστική και υγειονομικό, οι ελεγκτές εντόπισαν φακέλους με ταυτότητες αχυρανθρώπων, χειρόγραφα σημειώματα με ποσοστά και τους κωδικούς Taxisnet. Ανάμεσα στα ευρήματα ήταν και το κλειδί ενός πολυτελούς SUV.
Ο δικηγόρος φέρεται να ισχυρίστηκε ότι το αυτοκίνητο τού το παραχωρεί φίλος του από εταιρεία ενοικίασης. Επέδειξε μισθωτήριο που είχε συνταχθεί μόλις την προηγούμενη ημέρα.
Στα ληξιαρχεία οι αιτίες θανάτου 12 αχυρανθρώπων
Οι Αρχές, όπως αποκάλυψε το MEGA, ερεύνησαν τις συνθήκες υπό τις οποίες πέθαναν 12 άτομα που το κύκλωμα είχε χρησιμοποιήσει ως αχυρανθρώπους.
Πρόκειται για ανθρώπους ηλικίας 49 έως 70 ετών. Είχαν φύγει από τη ζωή, παρέμεναν όμως φορολογικά ενεργοί και, ειδικότερα, έκοβαν και λάμβαναν τιμολόγια.
Διαπιστώθηκε ότι οι 10 από τους 12 είχαν πεθάνει σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Ορισμένοι είχαν βαρύ ιατρικό ιστορικό.

































